fredag, september 24

Eriksson: ”Bollen ligger hos Reinfeldt”

Publicerad: 23 september 2010, 21.10. Senast ändrad: 23 september 2010, 23.30


Stödet för den framtida regeringen beror på vilka kontakter statsministern tar de närmaste dagarna. Under dagen har det fortfarande varit tyst från statsrådsberedningen. Allt tyder nu på att SD får plats i utskotten.

Den slutgiltiga röstsammanräkningen förändrade inte Sverigedemokraternas ställning som vågmästare i riksdagen.

 
Redan på valnatten och i måndags sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han tänkte kontakta Miljöpartiet för att sondera vad de borgerliga och Miljöpartiet eventuellt skulle kunna samarbeta om.

 
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand sade i måndags att det var rimligt att statsministern kontaktade alla partier, förutom SD, för samtal. Inte bara MP.

 
Ännu på torsdagskvällen har inga kontakter med Miljöpartiet tagits från statsministerns sida.

 
– Vår bedömning och slutsats är att de inte är intresserade av några kontakter med oss i det här läget. De är sig själva ganska nog. Men det är klart att vi kommer att svara på en inbjudan, men det är regeringen som har bollen, säger MP:s språkrör Peter Eriksson.


Reinfeldt har heller inte kontaktat S för samtal.


– Det är klart att hör han av sig och vill prata så kommer vi att prata, säger partiets gruppledare Sven-Erik Österberg.

 
Enligt källor i statsrådsberedningen är det fullt möjligt att allianspartierna fortsätter att regera i minoritet. Det första prövningen blir i så fall när riksdagen ska besluta om budgeten 8 december. Förutsättningen för att budgeten ska falla är dock att de rödgröna och SD röstar på samma alternativ till budget.

 
De rödgröna har dock inte enats om att lägga fram ett budgetalternativ.

 
– Det lutar åt det hållet, men vi har ännu inte avgjort frågan internt, säger Peter Eriksson.


Tidigare i veckan resonerades det om att antalet platser i utskotten skulle minskas från 17 till 15 för att på så sätt stänga ute SD. Nu verkar det inte bli så eftersom både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har bestämt sig för att de vill att det även i fortsättningen ska vara 17 utskottsplatser.


– Vi gillar inte valresultatet, men vi måste acceptera det. Det blir bara konstigt om de inte är med i utskotten, säger Sven-Erik Österberg.

 
Även Miljöpartiet vill släppa in SD.

 
– Vi har hela tiden sagt att det är bäst med 17 platser, säger språkröret Peter Eriksson.

 
Sverigedemokraterna vill inte uttala sig om de varit i kontakt med övriga riksdagspartier för överläggningar. Mattias Karlsson, riksdagsledamot och medlem i partiets verkställande utskott säger att de senaste och kommande dagarna framför allt handlar om att förbereda riksdagsgruppen för arbetet som vänta

 
– Vi förutsätter att vi kommer få platser i utskotten precis som övriga partier. Uppdelningen mellan oss är en av sakerna vi diskuterar, det andra är naturligtvis hur vi ska agera framöver, säger Mattias Karlsson.

 
Men resonemanget kring partiets vågmästarroll vill han inte offentliggöra i nuläget.


Pözz & Kräm
Glöm Inte Prutta Innan Du Går

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera Mera

Some Say Love - LeeAnn Rimes

Bloggerfy

Expose

Pappa 20/10-2009 Saknar Dig!

Follow *Mizz_Madden*Follow *Mizz_Madden*Follow *Mizz_Madden*Follow *Mizz_Madden*Follow *Mizz_Madden*

Bloggerfy